dimecres, 28 de febrer del 2018

LA IMPORTÀNCIA DE TENIR OPINIÓ


Segons el diccionari català-valencià-balear, la paraula opinió significa:

OPINIÓ f.: cast. opinión.
|| 1. Manera de jutjar sobre una qüestió; concepte que es té d'una cosa qüestionable. Aquells qui an opinió que lo peccat venga de vós, Llull Cont. 322, 15. Gran res dels sarrahins eren de aquesta opinió, Muntaner Cròn., c. 19.
|| 2. Concepte que tenim d'una persona; manera com la jutgem. Ne estaven en mala opinió, Muntaner Cròn., c. 26. Ell me té en una opinió molt honrosa, Lacavalleria Gazoph.
|| 3. Manera col·lectiva de pensar sobre un assumpte; la mateixa col·lectivitat en quant pensa o manifesta el seu judici envers una qüestió, una persona, etc. Oppinió no és àls sinó remor, fama o vent popular, e tostemps presuposa cosa duptosa, Metge Somni i. No serà gran virtut la del varó | que a l'aureola d'impecable aspiri | als ulls de la selecta opinió, Alcover Poem. Bíbl. 89. Havien d'haver agitada s'opinió pública de Barcelona, Aurora 226. Promoure els més grans moviments d'opinió, Caselles Mult.64.
    Fon.:
upinió (or., men., eiv.); opinió (occ., val., mall.).
    Var. ort.
ant.: oppinió.
    Var. form.
ant.: openió (Llull Gentil 84; Corbatxo 85; Moral Cons. 13; Proc. Olives 1682).
    Etim.:
pres del llatí opiniōne, mat. sign.

Útil, diccionari online: http://www.dcvb.iec.cat

No confieu en les persones que no tenen opinió pròpia. No confonguem termes. No parl de persones que no la diuen, sinó de les que no en tenen. Que no volen opinar perquè no els importa una qüestió, un assumpte. Guardar opinions és necessari en entorns poc assertius, per no ferir algú, per evitar una discussió banal...Som esclaus del que deim i amos i madones del que pensam. Però hem de tenir opinió. Opinió fonamentada en fets, en documents, en lleis, en experiències personals, en valors, en fets, en observacions de l'entorn. Només així deixarem de ser titelles. Sortirem del forat, veurem l'ambient, i tornarem per expressar-ho i discutir-ho si cal.
No pens callar. No pens acotar el cap. Llibertat d'expressió. I d'opinió. Anar a una manifestació és opinar. Expressar obertament el que es pensa, és opinar. Escriure és opinar. Pensar també pot ser opinar. I jo no concep una vida sense versar una opinió, si consider que l'he de donar.
No sereu vosaltres qui em calleu. Mai. Ja no tenc 23 anys...ni és 19 de setembre de 2007.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada