dijous, 2 de maig del 2019

LOVE, DEATH & ROBOTS. MOLT MÉS QUE UNA HISTÒRIA ANIMADA

I és que no és una sola història, són 18 relats que et fan vibrar, sentir plaer estètic i sobretot pensar.


AVÍS: això no és un article de revisió, és un article d'opinió sobre aquesta meravellosa obra d'art.



Tres conceptes s'uneixen per descobrir-nos un món de fantasia, a vegades distòpica*, a vegades pretèrita, en un temps relativament curt (de 5 a 15 minuts), on podem apreciar solucions molt diferents en vers els tres temes proposats, tòpics de la literatura i dels grans relats universals.

Capitana de la nau Afortunados13
A nivell formal trobam estils de dibuix que van des de les dues dimensions fins a una estètica naturalista que ens fa dubtar de si estam davant una animació o una imatge real. Ciberpunk, anime o 3D clàssic ens sorprenen a cada capítol que encetam.
Dos ex-amants es retroben degut a un error de càlcul
En el terreny narratiu, ens deixam portar per històries que van des del guió més esbojarrat fins a trobar escenes molt dures on la humanitat esdevé indefensa, inclòs desapareguda, davant un món en què els robots ja han pres el comandament de l'Univers. Si tenim referències i cultura cinematogràfica o literària, inevitablement pensarem en Matrix, Metrópolis, 2001 odisea a l'espai, Alien o Blade Runner al veure alguns capítols de la sèrie.
El ritme de cada capítol és variable, però en general tenen un caràcter vertiginós, ja que en un espai molt curt de temps es conten moltes coses.
Una dona dura de caràcter, forjat per les circumstàncies
. No vos recorda a Lisbeth Salander?

Quan hom veu la sèrie, pot quedar-se en la superfície, o pensar seriosament en els missatges que els capítols porten amagats. A continuació faré un repàs de memòria dels  capítols més eloqüents i esmentaré els valors i el missatge que contenen, a fi de no fer spoilers i tampoc caure en els típics resums que pertocarien per elaborar un article ressenya. Podeu botar aquest tros si considerau que podria influir la vostra percepció personal sobre la sèrie. No utilitz els títols originals per evitar a lectors i lectors caure, justament, la influència del meu pensament.

Tres robots visiten el que va ser un planeta poblat per humans
Tampoc empr els títols originals, pel mateix motiu.

-Capítol I (lluita de les bísties): l'afany de superació després d'un cop dur.

-Capítol II ( visita al món humà): reflexionar sobre la nostra condició humana i les nostres peculiaritats. Serem nosaltres que ens carregarem el món i la nostra espècie.

-Capítol III (cíclic): el caçador és caçat (o la caçadora és caçada).

-Capítol la granja computeritzada: la pèrdua de l'individu a favor del col·lectiu i com la mort afecta als nostres éssers estimats.

-Capítol ll a mà amiga: què passa amb el fems tecnològic?Com això pot repercutir en la humanitat? La força que tenim quan només tenim una opció: sobreviure.

-Capítol “el iogurt”: com l'ésser humà és capaç de caure dues, tres o més vegades en els mateixos errors. Crítica total al sistema polític i econòmic que tenim.

-Capítol “homes llop”: com pels nostres éssers estimats seríem capaços de qualsevol cosa. La duresa de ser diferents.

- Capítol del microxip: efecte dòmino.

-Capítol R66 i el fons marí: la importància de tenir una escolta activa.

-Capítol Hitler i les 6 possibilitats: com un simple fet pot canviar el transcurs d'una història.

-Capítol “rajola blava”: com a vegades ens deixam portar per desitjos grandiosos quan l'essencial és poder fer una cervesa cada dia.

-Capítol de Sibèria: aquest potser sigui el capítol on hi vegi cap missatge significatiu.

-Capítol de la dona guineu: el valor de l'amistat i l'amor per sobre damunt el temps. La crueltat humana i l'egoisme.

-Capítol del vampir: a vegades no basta la saviesa.

- Capítol afortunados 13: com la tecnologia pot estar a favor de la humanitat, i es poden crear vincles que van més enllà del visible.

-Capítol de l'error del portal interestelar: com la tecnologia pot acabar amb la humanitat.

-Capítol de la humanitat dins la gelera: un sol error podria canviar el transcurs complet d'una història.

-Capítol del femeter: escolta sempre al pròjim, pots acabar en les pitjors situacions si no ho fas, o prendre decisions equivocades.



Un aspecte a remarcar de la sèrie és la importància que prenen les dones com a protagonistes de grans escenes i capítols. Com heroïnes, valentes, lluitadores, dures, fortes. Això és un indicador del canvi que estam generant dia rere dia, lluita rere lluita en les societats occidentals. És insuficient, però ja ens fa apreciar que feim passes pels nostres drets i deures.


Vos recoman veure aquesta sèrie acompanyats, a ser possible, de persones que gaudeixin de la bona animació.

#LlonguetaRara

* Distòpia: representació fictícia d'una societat futura de característiques negatives causants de l'alienació humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada